Δάσος Χαϊντού

Που βρίσκεται

Η Χαϊντού ή Ερύμανθος είναι βουνό της Βόρειας Ελλάδας, με μέγιστο υψόμετρο 1.828 μέτρα (κορυφή Γυφτόκαστρο).

Βρίσκεται μεταξύ Θράκης (νομός Ξάνθης) και Μακεδονίας (νομός Δράμας), κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη. Είναι ο κυριότερος ορεινός όγκος της Κούλας και αποτελεί το σύγχρονο φυσικό όριο μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας. Εκτός από το Γυφτόκαστρο (υψόμ. 1828μ.), άλλες κορυφές είναι:

Διχάλα (υψόμ. 1745μ.)
Τσουκνιδότοπος (υψόμ. 1709μ.)
Μάλια (υψόμ. 1699μ.)
Δρυμός (υψόμ. 1608μ.)
Κούλα (υψόμ. 1606μ.)
Θερμό (υψόμ. 1600μ.)
Μαύρη Πέτρα (υψόμ. 1586μ.)
Μεγάλη Κρούσσα (υψόμ. 1581μ.)
Ερύμανθος (υψόμ. 1569μ.)

Στο βουνό, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου, κοντά στην ομώνυμη κορυφή Ερύμανθος, 10 χιλιόμετρα βόρεια του Λειβαδίτη. Το Δασικό Χωριό βρίσκεται στο κέντρο του Δάσους της Χαϊντούς ή Δρυμού, στις νότιες πλαγιές του βουνού.


Βιοποικιλότητα

Το δάσος της Χαϊντούς αποτελείται από υπεραιωνόβιες οξιές, ύψους άνω των 30 μέτρων, καθώς και από πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες κ.α. Στο βουνό φύεται και ο ενδυμικός κίτρινος κρίνος της Ροδόπης (Lilium Rhodopeum).


Πανίδα

Στην πανίδα της Χαϊντούς συγκαταλέγονται αρκούδες και ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι, καθώς και σπάνια πτηνά όπως η μαύρη τσικλητάρα και ο αγριόκουρκος. Το 1980, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (το δάσος της Τσίχλας), χαρακτηρίστηκε «Μνημείο της Φύσης» και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Στις πλαγιές του βουνού ρέουν πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί, στα νερά των οποίων απαντώνται πέστροφες.

Το όρος Χαϊντού ή Ερύμανθος αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της οροσειράς της Κούλας και διαχωρίζεται από τη Στάμνα από την ορεινή περιοχή του Λεπίδα με τα εκτεταμένα οροπέδια (όπως το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα). Από τις ανατολικές πλαγιές της Χαϊντούς πηγάζει ο ποταμός Κόσυνθος, ενώ από τη δυτική πλευρά του βουνού, ρέει το Αρκουδόρεμα (που χύνεται στο Νέστο).


Δάσος Χαϊντού ή Ερύμανθος είναι βουνό της Βόρειας Ελλάδας, με μέγιστο υψόμετρο 1.828 μέτρα


Βιοποικιλότητα Αποτελείται από υπεραιωνόβιες οξιές, ύψους άνω των 30 μέτρων, καθώς και από πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες κ.α.

Στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού.
Από το 1980, ένα σημαντικό κομμάτι του δάσους, περίπου 180 στρέμματα, έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο της Φύσης» και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
 

Δείτε προτάσεις για την διαμονή σας εδώ