Διαδρομές 4X4

Σιδηρόνερο – Καρά Ντερέ για τους τολμηρούς

Από το κέντρο της Δράμας τραβάμε ανατολικά. Περνάμε το χωριό Λιβαδερό και κατηφορίζουμε για τις όχθες της νεότευκτης τεχνητής λίμνης του Νέστου. Δυο τσιμεντένιες γέφυρες θα μας περάσουν απέναντι. Αφήνοντας πίσω το στιβαρό όγκο του Φαλακρού ανηφορίζουμε (πάντα σε ασφάλτινο δρόμο) για το χωριό Σιδηρόνερο (5 χλμ.), το πρώτο από τα χωριά της Ροδόπης που βρίσκεται πάνω στην πορεία μας για το δάσος του Ελατιά ή Καρά Ντερέ (Μαύρο Δάσος).

Σκαλωτή και Βόρεια

Συνεχίζουμε για ακόμη 10 χιλιόμετρα μέχρι τον οικισμό Σκαλωτή, τον τελευταίο και βορειότερο της περιοχής. Μετά τη Σκαλωτή το δάσος πιο πυκνό τώρα, αποτελείται από θεόρατες οξιές και ευθυτενή μαύρα πεύκα. Ψηλότερα δεν αργούν να φανούν οι πρώτες ερυθρελάτες – είδος έλατου που φύεται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη- που εδώ βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής τους στη γηραιά ήπειρο. Έντεκα χιλιόμετρα από Σκαλωτή φτάνουμε στο Δασικό Χωριό όπου και τελειώνει το ασφάλτινο οδόστρωμα και ξεκινούν οι άφθονοι δασικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τα εργοτάξια ξυλείας.

Παρανέστι – Στραβόρεμα

Από τις πανέμορφες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτήν την απίστευτη ορεινή γωνιά της πατρίδας μας, επιλεγούμε αυτήν που οδηγεί στο Παρανέστι. Από το Δασικό Χωριό οδηγούμε σε ασφάλτινο δρόμο που σύντομα γίνεται χωμάτινος για 6 χιλιόμετρα με κατεύθυνση βορειοανατολική ώσπου να δούμε δεξιά ένα στενότερο χωματόδρομο που ελίσσεται ανάμεσα από μικρά λιβάδια και γιγαντόκορμες ερυθρελάτες και καταλήγει στην καταπληκτική τοποθεσία Στραβόρεμα.

Από το Στραβόρεμα θα βγείτε και πάλι στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο και θα συνεχίσετε ανατολικά. Αφού περάσετε δευτερεύοντες δασικούς που ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά, θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση. Ο δρόμος αριστερά (βόρεια) φεύγει για τον πυρήνα του παρθένου δάσους στη θέση Φρακτό (συνήθως είναι κλειστός με μπάρα του δασαρχείου) και δεξιά (νότια) κατηφορίζει για την θέση Θερμιά (6 χλμ.) όπου βρίσκονται τα θερμά λουτρά και η μικρή παραγκούπολη στις όχθες του ποταμού. Στη συνέχεια το οδόστρωμα γίνεται ασφάλτινο και ο δρόμος κατηφορίζει χωρίς εκπλήξεις για το Παρανέστι (25 χλμ.).


Διαδρομές 4X4 Ξεκινάμε από Σιδηρόνερο – Καρά Ντερέ, έπειτα Σκαλωτή και Βόρεια και τέλος Παρανέστι – Στραβόρεμα


Δασικό Χωριό Όπου τελειώνει το ασφάλτινο οδόστρωμα και ξεκινούν οι άφθονοι δασικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τα εργοτάξια ξυλείας

Προσεγγίστε τα ορεινά χωριά και γνωρίστε τα από κοντά, διαδρομές μέσα από δάση, πατώντας βουνοκορφές και διασχίζοντας ρυάκια και ρεματιές με πέτρινα τοξωτά παραδοσιακά γιοφύρια

 

Δείτε όλους τους Διαδικτυακούς Πρεσβευτές μας εδώ