Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου

Παρανέστι

Το Παρανέστι είναι μια γραφική κωμόπολη που απέχει 47 χλμ. από τη Δράμα, πάνω στο δρόμο από τη Δράμα για την Ξάνθη μέσω Σταυρούπολης. Εκεί τον Οκτώβριο του 2002 άρχισε να λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το μουσείο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» του ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και υπάγεται στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Παρανεστίου.

Αποσκοπεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στον οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.


Το Μουσείο

Στο εσωτερικό του μουσείου υπάρχει ένας μεγάλος ανάγλυφος χάρτης που απεικονίζει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης κι ένας πίνακας για τα θηλαστικά, τα ερπετά, τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά και τα αμφίβια.

Ακολουθεί μια βιτρίνα σχετική με τη γεωλογία της Ροδόπης, τα ορυκτά και τα πετρώματα της περιοχής (γρανίτης, ρυόλιθος, ψαμμίτης, οφθαλμογνεύσιο, πηγματίτης) και πετρώματα από άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η δεύτερη και τρίτη βιτρίνα εκθέτουν χερσαία σαλιγκάρια κι αρθρόποδα (αράχνες, σκορπιοί, ισόποδα, μυριόποδα, κλπ.) και δείγματα από βρύα, λειχήνες, μύκητες και φτέρες.

Άλλες βιτρίνες με εκθέματα πληροφορούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (π.χ. τα κωνοφόρα δάση Ροδόπης, την υλοτομία, το αλπικό λιβάδι, τις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες, τους θαμνότοπους) και τέλος για την οικονομία της περιοχής (τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον εναλλακτικό τουρισμό).

Όμως τα παιδιά στρέφονται στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου όπου εκτίθενται βαλσαμωμένα πολλά ζώα και πουλιά, όπως το τσιχλογέρακο, η βίδρα, ο μυοκάστορας, το αγριόγιδο, η αλεπού, ο χουχουριστής, ο λύκος, το ελατοπούλι, η πράσινη τισκλιτάρα, το σαίνι και το αγριογούρουνο.


Ώρες και Ημέρες Λειτουργίας

Τρίτη-ΣάββατοΚυριακή
08.00 – 14.3011.00 – 14.30

Τιμή Εισιτηρίου

ΕνήλικεςΠαιδιά
3 Ευρώ1 Ευρώ

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Δήμος Παρανεστίου
Περιοχή: Παρανέστι, Νομός Δράμας
ΤΚ: 66035
Τηλέφωνο: 2524350100
Fax: 2524350109

Σκοπός Αποσκοπεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου


Βιτρίνα Αγριόγιδο

 
 
 

Δείτε προτάσεις για την διαμονή σας εδώ