Πεζοπορία

Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6

Από το χωριό Γαλάνη ξεκίνα ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6 (αρχίζει από τη Σουηδία, διασχίζει την Ευρώπη μέχρι την ακτή της Αδριατικής και στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στη Σαμοθράκη). Το μονοπάτι ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου, περνά από τα Λιβερά και καταλήγει στη Σταυρούπολη. Η διαδρομή έχει μήκος 25 χλμ. και η πεζοπορία του διαρκεί 7-8 ώρες. Το μονοπάτι Ε6 συμπίπτει με το παλιό μονοπάτι των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που δημιουργήθηκε επειδή τα Στενά στην ανατολική όχθη του Νέστου είναι πολύ απότομα και βραχώδη, και η μετακίνηση των εργατών και των υλικών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αδύνατη.

Η κατασκευάστρια εταιρία για να διευκολύνει το προσωπικό κατασκεύασε το 1893, λίγο ψηλότερα από τις γραμμές, ένα μονοπάτι το οποίο σε πολλά σημεία είναι λαξευμένο στα βράχια. Σε μερικά σημεία, οι γραμμές διασταυρώνονται με το μονοπάτι, δημιουργώντας ισόπεδα ή ανισόπεδα περάσματα.Μέχρι σήμερα, δηλαδή για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επισκέπτες των Στενών χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Από το χωριό Γαλάνη μέχρι την πηγή Κρωμνικού, η απόσταση του μονοπατιού είναι πεντέμισι χλμ. Στη συνέχεια με πεζοπορία τριών χλμ. φθάνει ο επισκέπτης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβερών και από εκεί σε δέκα χλμ. στο βορειότερο τμήμα στη Σταυρούπολη. Στο τελευταίο αυτό τμήμα, σε πολλά σημεία, η διαδρομή συνεχίζεται πάνω στις γραμμές του τρένου, μέσα από τα τούνελ.

Στους Τοξότες, υπάρχει σιδηροδρομικός Σταθμός, από τον οποίο μπορούμε να πληροφορηθούμε για τις διελεύσεις των τρένων. Θα είναι πολύ φρόνιμο να γνωρίζουμε το πέρασμα των τρένων, ώστε να είναι ασφαλές ένα ενδεχόμενο πέρασμα μέσα από τα 28 τούνελ των Στενών.


Πεζοπορία Το μονοπάτι ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου


Πλούσια βλάστηση Ιτιές, αγριοπασχαλιές, μυριάδες αγριολούλουδα, ορχιδέες και αναρριχώμενα φυτά

Με λίγη τύχη μπορεί να συναντήσετε και την αγέλη των άγριων αλόγων που ζουν σε αυτήν την περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Δείτε όλους τους Διαδικτυακούς Πρεσβευτές μας εδώ